Knute på Tauet

topp.jpg (4615 bytes)

 

Man kan ikke ha båt uten å kunne en eneste knute.  På den annen side er det ikke så mange en må kunne.  Nedenfor kan du se bilder av en del knuter som en bør kunne, og noen som du antakelig aldri får bruk for.  

De knutene jeg har tatt med her er slike jeg tror du kan ha bruk for i forbindelse med båten.  

Når jeg laget denne siden første gangen, det begynner å bli noen år siden, så hadde jeg med animerte gif filer som viste hvordan en del av knutene skulle lages.  På bunnen av siden ligger det nå i stedet link til en side laget av speiderne.  Nylig lette jeg litt rundt på nettet etter sider som omhandlet knuter.  Det var mye mer å finne nå enn for bare 2 år siden. Er du interessert så har lagt inn noen linker til bra sider som jeg selv har funnet. 

Alle bilden og alle knutene har jeg laget selv.  Det er mulig de kunne vært finere, men jeg har i alle fall ikke "stjålet" bilder fra andre sider.

 

Båtsmannsknop

Det er den klassiske båtknuten - det forstår en av navnet.  Denne knuten brukes for å skjøte to tau.  Knuten fungerer bra selv om diametrene på tauene ikke er like.  Man slår knuten ved å ta en tamp i hver hånd, så slår man den høyre tampen over den venstre og fortsetter så den går en gang rundt.  Deretter tar man den venstre tampen over den høyre og rundt.  Går man litt surr i høyre og venstre ender man opp med en like så kjent knute, den kalles populært for kjerringknute.

Dobbelt halvstikk

Den viktigste av alle knuter ombord i båt er antakelig  dobbelt halvstikk, populært kalt halvstikk.  Skal man legge et dobbelt halvstikk over en stolpe holder man tauet i begge hender, så lager men en løkke på tauet ved å legge høyre hånd oppå venstre.   Dette gjentar man en gang til, men den siste løkka puttes under den første.  Se på tauet til venstre.   Nå kan man tre begge løkkene over stolpen og stramme til.  Voila - en ekte sjømannsknute - lett og elegant.  Kan en ikke tre halvstikket over enden må det slås rundt, da blir det litt verre, men pytt pytt.  

Dobbelt halvstikk - sikret med halvstikk

Det doble halvstikket er ikke forandret, men for å sikre stikket bedre er det slått et enkelt halvstikk rundt langenden av tauet. En kan selvsagt også bare legge tauet rundt stolpen og slå det doble halstikket rundt langenden.  Det kan være nødvendig dersom en vil feste tauet i en liten ring.  Ner en slår en slik knute har man to muligheter. Man kan slå halvstikkene mot stolpen eller fra den.  Er det flere muligheter?  Det er selvsagt ingen grense for hvor mange halvstikk en kan slå både rundt stolpen og langenden.  Det hjelper imidlertid ikke så mye.  Dessuten ser det fryktelig amatørmessig ut.

Flaggstikk

Nå om dagen kommer de fleste flagg med hurtigkoplinger av plast for å feste flagget til lina.  Ennå er det noen flagg og vimpler som kommer med øye på toppen og en tamp i bunnen.  Flagglina festes da med flaggstikk gjennom øyet og båtsmannsknopp til tampen.  Fordelen med flaggstikk er at knuten er enkel.  Den sitter godt, og den er er meget lett å løse etter bruk.  På store flagg kan en gjøre knuten noe sikrere ved å slå en ekstra tørn om øyet.  Denne forklaringen var for de med flaggstang i hagen, eller for de med veldig stor båt.

Flaggstikk egner seg også for å skjøte to tau.  Knuten er  spesielt bra dersom diameteren er forskjellig.

Pålestikk


Pålestikk er for å lage en løkke på tauet.  Knuten sitter meget godt og løkka sklir ikke på tauet. Pålestikk er greit dersom du vil legge ei løkke rundt en stolpe uten at løkka strammer seg om stolpen.  Det kan være smart når du skal ut med båten igjen.  Da kan du muligens få tauet løs fra stolpen uten å gå på land.

Her er en liten historie som muligens kan hjelpe deg til å huske hvordan pålestikk knytes:  Fra et lite tjern (halvstikket øverst på bildet) krøp det en slange (tampen) opp på land.  Der krøp den rundt et tre (langenden) og ned i tjernet igjen.  (tilbake gjennom halvstikket) 

Hollandsk Pålestikk

Som en ser av bildene er det mulig å legge tampen rundt langenden begge veier.  Leggen en tampen slik at den kommer på utsiden av løkka kalles knuten et hollanskt pålestikk.  Det ser kanskje finere ut men det sitter ikke like godt.

Slippstikk

I gamle dager før "clam cleats" hadde blitt funnet opp, var det greit å feste skjøtet i en seilbåt med slippstikk.  Slippstikket satt godt så lenge skjøtet var stramt.  Ved vendinger løsnet det av seg selv, og i en nødsitvasjon var det raskt å løse.  Det var bare å rykke hardt i tampen.  

Skal en heise et stort flagg alene kan slippstikket slås  rundt flagget.  Når en har fått flagget så høyt at det ikke faller ned på bakken løser en ut sikket slik at flagget folder seg ut.

Toppseilstikk

Har du ei gammel seilskute med toppseil så vet du kanskje hvorfor det er fint å kunne et toppseilstikk.  Nå har ikke jeg seilbåt og toppseil er ikke særlig vanlig lenger.  Derfor har jeg aldri hatt bruk for denne knuten.  Den er likevel veldig maritim.

Trompetstikk


Alle som spiller trompet kan denne knuten.  Nå roter jeg igjen.  Denne knuten brukes for å ta inn slakk på tauet dersom en ikke har anledning til å løse endene.  Stikket sitter ok så lenge tauet er stramt.  Det finnes mer avanserte versjoner som holder bedre (toppen av siden).  Jeg har aldri hatt bruk for dette stikket derfor er det mer for moro jeg har tatt det med.

Fiskeknop

Fiskeknop er en grei knute for å skjøte to tau.  Den brukes mye av fiskere for å feste fortommen til snøret.  Den kan også gjøres dobbel.

Renneløkke og  Låst renneløkke


Øverst ser du en vanlig renneløkke.  Renneløkke brukes der en vil lage løkka ferdig på forhånd men en er ikke sikker på hvor stor den bør være.  Dersom en lager knuten på langenden av tauet og drar tampen løst gjennom, kan en ved å slå et havstikk rundt langenden låse løkka når den har fått ønsket størrelse. (nederste bilde) Skal en lage en lasso der en ønsker å å stramme løkka ved å dra i langenden lages knuten på tampen (øverste bilde)

Renneløkke - med flere tørn om langenden


Renneløkka har en tendens til å feste så hardt at den er vanskelig å løse.  Lager en den med flere tørn rundt langenden setter den seg ikke så hardt fast.

Tømmerstikk

Tømmerstikk brukes der en ønsker en knute som alltid er lett å løse opp etter bruk, selv om en drar aldri så hardt i langenden.  Som navnet indikerer var den fin å bruke når en skulle slepe fram tømmer, men den kan også være aktuell ved andre slepeoperasjoner.

Selestikk

Selestikk brukes for å lage en enkel løkke inne på tauet.

Førerløkke


Skal du på brevvandring er denne knuten god å kunne.  Løkka forandrer ikke størrelse etter at knuten er strammet til, og den glir heller ikke på tauet.  Den er relativt lett å løse etter bruk.  Førerløkka er en forbedret versjon av selestikket.  

Vanlig toppstikk - med tre løkker


Når du ser bildet av denne knuten tenker du muligens at dette er en knute jeg aldri kommer til å få bruk for.  Da tar du skammelig feil.  Tenk deg at du er langt ute på fjorden og motorbåten din har stoppet.  Du har årer ombord, og du ønsker å sette opp den ene som mast for muligens å seile.  Da setter du åra med håndtaket opp, og trer håndtaket inn i midten av knuten.  Dermed har du ved hjelp av dette nydelige toppstikket fått 5 barduner på masta, og det uten å kappe tauet i biter.  Nå kan du for eksempel ha en dobbel bardun forover og en dobbel til hver side.  Da har du enda to enkle barduner til å bruke bakover.  

Toppstikk - med to løkker

Trenger du bare to løkker så bruker du denne varianten.  Denne lager du med utgangspunkt i et dobbelt halvstikk.

Spleis

Å kunne spleise er både morsomt og nyttig.  Det er ikke så vanskelig som mange tror.  Her har jeg laget en øye- og en endespleis.
 

Til slutt noen linker til andre gode knutesider:

 

http://www.mistral.co.uk/42brghtn/knots/index.html   42nd Brighton (Saltdean) Scout Group, East Sussex, UK
http://www.mistral.co.uk/42brghtn/knots/42ktmenu.html  Rett til deres side med animasjoner 
ttp://www.realknots.com/knots/index.htm Ropers Knots Page (Meget bra)
http://www.tbt.no/naturtips/knuterog.htm Knuter og spleis
http://hem.passagen.se/hanslud/monica.htm Knopar og makrame
Knut Ole  Fint å kunne knyte slipset i båten

 

Copyright © Kåre-Jonny Larsen]. All rights reserved.
Revidert sist: February 28, 2007.